Meseterápia

meseterápia

…merjünk kívánni!

mese tabortuzA mese régen meghitt légkörben, nyitott szívvel, az esti tábortűz fénye körül kelt szárnyra…
images (47)

Őseink meséiből mindent megtanulhatunk, ami az egészséges, boldog élethez szükséges… Nyerhetünk bátorságot, akaraterőt, kitartást, önbizalmat, megismerjük az igaz hit, és valódi szeretet tanítását. Megtanít arra, hogy merjünk elindulni, merjünk bátran élni, néha új szemszögből tekinteni az életünkre, alkalmazkodjunk a helyzetekhez, ismerjük meg erőforrásainkat és éljünk azokkal, haladjunk lépésről lépésre, és közben ne felejtsünk el hinni a csodákban!

 

Ez az a tudás, amit őseink a meséken keresztül ránk bíztak!

A művészeti foglalkozások során meséket dolgozunk fel, mellyel hívunk és életre keltünk…

Mesék lélektanáról…

gyerekszívvel mese terápia

gyerekszívvel mese terápia

Ami a világban vagy bennünk rosszul működik, a mesékben megváltoztatható. Az európai és keleti népmesék ismeretében a mesék szerint nem a „világ” működik rosszul, hanem az ember nem kapcsolódik harmonikusan a világ által felkínált lehetőségekhez, illetve rossz választásai miatt kerül olyan helyzetekbe, amelyek problémákat okoznak. A mese képes megszüntetni a problémákból keletkező káoszt, és a helyére állítani egyfajta teljességet.
Gyógyító erejének épp ez az egyik titka.
A mesehősök az állandó jelenben élnek. Nem tervezgetnek, hanem cselekszenek. Teszik a dolgukat, és ez bennünket is elmozdulásra késztethet. A hősök nem hagyják, hogy a dolgok maguktól elrendeződjenek, tehát felelősségre szólítanak fel saját magunkért és a körülöttünk élőkért egyaránt. A mese hősei folyton „úton” vannak, mert tudják, hogy nem lehet mindent egy helyen megtalálni. Mennek, mendegélnek, és bárhol járnak, tapasztalatokat szereznek, hogy azokat önmaguk jobbítására fordítsák.
A mesékben minden helyzetnek megvan a kulcsa, rá kell jönni, mi hogyan működik, mit hogyan lehet használni. Milyen titkokat rejt egy fa, virág, bot, köpönyeg? A meseterápia azon a tudáson alapul, amely a mesehősöktől származik: egy gondolat csak akkor nyeri el értelmét, ha megvalósítják. Ezt a megvalósítást gyakorolják és tanítják a mesék hősei.
A mesék hallgatásakor megjelenő belső képek által, a teremtő képzelet segítségével megalkotható egy olyan kívánatos élethelyzet, amely az addigit felülírja, s ez egyben a probléma megoldását is jelentheti. A mesék olyan új tapasztalási lehetőségek előtt nyitják meg az utat, amelyek addig ismeretlen kapcsolódási pontokat hozhatnak létre életünkben.
A belső középponthoz is meg kell tanulni kapcsolódni, ugyanis leginkább az innen induló cselekvés visz bennünket sikerre. Ha kizuhanunk ebből, elveszítjük azt a megtartó erőt, amely segítségül szolgálhat választott utunkon. A belső középponthoz a meditáció, a jóga és a meseterápia módszerével is el lehet jutni, de egyik sem kínál könnyű utakat. Ha az önfegyelem, az összpontosítás és a kitartás edzésével uralni tudjuk is azokat az ellenerőket, amelyek előidézhetik a szétesést, még mindig hátravan annak megválaszolása: tulajdonképpen mit is akarunk ebből a középpontból útjára indítani? Nos, a mesék hősei épp a lehetséges válaszokat segítenek megragadni.
A mesék valóban az életerő megújuló forrásához vezetnek mindenkit, már csak azzal is, hogy beindítják azt a bizonyos „holt nyelvet”, a teremtő képzelet nyelvét. A mesék az intuitív gondolkodás megerősítésével aktivizálják a passzív szellemi energiákat, ez pedig mindenképpen azzal jár, hogy növekszik az életkedv, a remény, az örömre való képesség, miközben csökken a szorongás és az élettel szembeni félelem.
A mesék finoman hangolják át gondolkodásunkat, és lassan készítenek fel arra, hogy minden elgondolható megvalósítható, minden kimondható cselekvéssé formálható és minden cselekvés tökéletesíthető.
Ennek felismerésében és megvalósításában áll a mesék és a meseterápia legnagyobb ereje.

(Alkalmazott módszer és forrás: Boldizsár Ildikó metamorphoses meseterápia)